Wymiana rozrządu jakie czesci

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adas77
    Classic
    • 2013
    • 8

a ja pożyczyłem sobie Rapida na jedzien dzień i się nie zgodzę z niektórymi. Plastiki deski czy boczków fakt - są twarde ALE - próbowaliście je wyczyścić z kurzu? podchodzę dość pedantycznie do samochodów więc postanowiłem przetrzeć kokpit szmatką z plakiem i ta twarda bez wgłębień deska czyści się po prostu idealnie łatwo i szybko. Poza tym podczas jazdy nie muszę jej dotykać a na dziurach nic nie trzeszczało - więc oco to wielkie halo?

Kolejna sprawa, w porównaniu z konkurencją masa miejsca na nogi z przodu i z tyłu + wielgachny bagażnik który od razu spodobał się mojej Kobicie. Sztywne zawieszenie dobrze trzymało się podczas moich testów zawieszenia, silnik cichutki, 1.2 TSI 105 KM i 175 Nm 6 biegów - wciska w fotel! Byłem mocno ździwiony jak to dobrze przyspiesza, jeździłem np Focusem 1.6 100 KM i Astrą 1.6 115 KM to były muły w porównaniu do Rapida.

Skrzynia biegów pracowała idealnie, biegi same wskakują i nic nie haczy. Spalanie po mieście miałem 6,5 litra a na trasie jak leciałem do 110 km/h to było 4,6. Ciekawe czy konkurencja też tak umie? Wątpie

No i na koniec wyposażenie: Była to wersja Ambition + pakiet Komfort. Był komputer, podłokietnik, halogeny, skórzana multifunkcyjna kierownia, przepraszam ale jak dla mnie to wystarczy.
    To auto oferuje dużo tylko trzeba mieć otwarty umysł a nie beznamiętnie powtarzać te same bzdury co każdy, że twarde i drogie. Ręce opadają.

Sam się poważnie zastanawiam czy nie kupić sobie Rapida z wyprzedaży rocznika właśnie w takiej konfiguracji. Napewno przekonał mnie do siebie silnik 1.2 TSI 105 KM, rozpędziłem go na 5tce do 203 km/h licznikowych, na 6 biegu prędkość spada do 195 km/h. Myślę, że jak go zczipować na 130 KM to już by było sensowne auto.
  • MANIEK11
    Classic
    • 2011
    • 33

Witam wszystkich. Szukałem na forum podobnego tematu ale nie mogłem znalesc tego co mnie interesuje. Mam OI 98r grudzien, 1.9 TDI 110 KM. Rozrząd był wymieniany przy 150 tys a teraz mam 208 tys przejechane. Co mam wymienic teraz przy wymianie rozrzadu? Pompa wody, pasek, rolki i co jeszcze? Jakiej firmy kupowac czesci? Mam jeszcze do wymiany napinacz(amortyzator) pasaka alternatora i klimy bo jak sie go dotknie to mokry jest. Jeszcze po tej zimie po tych ostatnich mrozach zaczeło mi sie pocic nad chłodnicą cieczy czy jakos tak to sie nazywa. Jaka tam jest uszczedlka?

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

MANIEK11, sam będziesz wymieniać?
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• MANIEK11
        Classic
        • 2011
        • 33

nie, ale ja musze kupic czesci ktore chce wymienic a nie che kupic czegos co pochodzi 2 tyg i padnie, wole dolozyc tak zwane 10 zł i miec spokojna głowe

Komentarz

• bobolino
          Rider
          • 2010
          • 392

INA, SKF, GATES - jeden pieron, tylko w innym opakowaniu. Te możesz zakładać.
          Aha, pompa wody DOLZ też powinna dać radę do następnej wymiany. Ale jeżeli wiesz, że będziesz jeździł do następnej wymiany rozrządu, to pompa wody SKF.

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez MANIEK11
            nie, ale ja musze kupic czesci ktore chce wymienic a nie che kupic czegos co pochodzi 2 tyg i padnie, wole dolozyc tak zwane 10 zł i miec spokojna głowe
            To się nie martw na zapas, mechanik będzie wiedział co wsadzić żeby to jeżdziło bezawaryjnie, ja do tej pory nie wiem jakiej firmy mam rozrząd w moim aucie a lekko nie ma :wink:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• MANIEK11
              Classic
              • 2011
              • 33

a ile wy placicie za wymiane rozrządu, bo nie wiem czym moj majster nie chce mnie nabic w butelkę

Komentarz

• s1
                Ambiente
                • 2010
                • 185

Ja za zestaw rolki skf pasek gates i pompa hepu z robotą 900zł 1.9 AGR

Komentarz

• MANIEK11
                  Classic
                  • 2011
                  • 33

to ja kupuje sam części a za sama wymianę życzy sobie 500 zł plus jakieś komplikacje

Komentarz

• Baka
                    Drive
                    • 2012
                    • 49

Moj z tego co pamietam zawolal 300zl.

Ja ostatni rozrzad mialem robiony w serwisie.a teraz wymienialem na rolkach i napinaczu ina. Po rozebraniu faktycznie okazalo sie ze oryginaly to poprostu ina tylko z logiem VW. Pasek kupilem contintech.

Komentarz

• maxdax
                      Drive
                      • 2010
                      • 93

A rozrząd się wymienia co 60tyś czy 90tyś??

Komentarz

• dragster
                        Elegance
                        • 2009
                        • 895
                        • Honda

Ruville wsadzają też i jest OK.

W ASV co 90 tys. wymiana.
                        Silnik R18A2.
                        http://www.dadrl.org.uk
                        http://www.lightmare.org

Komentarz

• MANIEK11
                          Classic
                          • 2011
                          • 33

rozrząd wymieniony. części plus robocizna to 915 zł mnie wyniosło. Zostało mi teraz wymienic sprzęgiełko alternatora, też juz zamówiłem firmy INA. Tylko mam jeszcze jeden dylemat, bo jak jadę to słychać straszny szum, tak jakby koło byłoby nie wyważone tylko ze koła są w porządku. Czy to jest łożysko ?? Jesli tak to jakiej firmy brac zeby cena była przytępna. teraz jak zostawię samochód w warsztacie to jeszcze olej zmienie. castrola 10W40 czy jakis inny ?

Komentarz

• s1
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 185

Zamieszczone przez MANIEK11
                            castrola 10W40 czy jakis inny ?
                            Kolego idziesz na ostro widze , poszukaj troche , w topiku oleje masz 100 podstron.

Komentarz

• MANIEK11
                              Classic
                              • 2011
                              • 33

Czytałem troche o tych olejach ale ja zbytnio sie nie znam i dlatego pisze do was, tyle tam tych parametrów ze szok. A Wy co proponujecie zeby zalac teraz do silnika?

Komentarz

Pracuję...